På Svenska

Kortfattad sammanfattning på svenska

Jag är en Svensk Astronom bosatt och verksam i USA.

I Förarsätet på SOFIA innan planet fick ny "avionics" (Nåja, enligt min bror, som har flygcertificat, så är det andrepilotens säte till höger
I förarsätet på SOFIA, någon gång run 2007. (Nåja; enligt min bror, som har flygcertificat, så är det andrepilotens säte till höger)

Sedan 2007 jobbar jag på det Tysk-Amerikanska projektet SOFIA.  En ombyggd Boeing 747SP med ett 2.5m teleskop i bakre delen.  Observatoriet är specialiserat på infraröda observationer.

Innan SOFIA jobbade jag i 9 år på FUSE projektet baserat på Johns Hopkins Universitetet i Baltimore och innan dess på JPL i Pasadena.

Disputerade 1992 vid Göteborgs Universitet på en avhandling on de atomära ytlagren runt molekylmoln i det interstellära mediet.

Jag har fortfarande några aktiva kollegor i Sverige (eller åtminstone i Norden).  Jag har samarbetat med Nils Bergvall och Elisabet Leitet i Uppsala på studier av Lyman kontinuum läckage i blå kompakta galaxer och med Vilppu Piirola i Åbo (nåja, Vilppu skulle insistera på “Turku”) om interstellär polarimetri,

Min avhandlings examinator, Åke Hjalmarsson, emeritus vid Onsala Space Observatory (Råö Observatoriet), är också värd en “call out”.  Han tog hand om mig och mina intressen “hemma” efter Peter Wannier och jag flyttade till JPL.   Tack igen, Åke!!